عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین چیست؟
از سال ۲۰۱۳ بود که بیت کوین شروع به قدرت گرفتن کرد. یک سری عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین در آن زمان هم وجود داشت و موجب قدرت گرفتن قیمت بیت کوین شد. در حال حاضر هم عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین وجود دارند و روی قیمت این رمز ارز اثر گذار هستند. حال سوالی که پیش می آید این است که عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین چیست؟ چه موارد و اقداماتی (در چه سطحی) بر قیمت بیت کوین اثر گذار است؟ در ادامه این مقاله از کد بورسی قصد داریم تا به توضیحات کامل در خصوص این موضوع بپردازیم و در انتها و در بخش نتیجه گیری ، پیش بین خود در ارتباط با قیمت بیت کوین در آینده نزدیگ رو بیان کنیم. لذا خوندن این مقاله رو به همه توصیه می کنم.
عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین
بیت کوین در سال ۲۰۰۹ و به وسیله “ساتوشی ناکاموتو” خلق شده و این اسم به سازنده یا سازندگان احتمالی این ارز مجازی اعطا شده است. جالبه بدونید که معاملات بیت کوین در یک بلاک چین ذخیره خواهد شد که بیانگر تاریخچه هر واحد بیت کوین است و به منظور تایید مالکیت آن استفاده میشود.
در صورتی که تمایل دارید در ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین، اتریوم و … سرمایه گذاری امن کنید و از امتیاز ۱۰ درصد تخفیف کارمزد در معاملات رمزارزها بهره مند شوید، میتوانید از طریق لینک زیر اقدام به ثبت نام نمایید؛
ثبت نام رایگانسرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
این نکته رو در خاطر داشته باشید که خریدن بیت کوین با خریدن سهام یا اوراق قرضه فرق دارد، بخاطر این که بیت کوین یک شرکت نیست! در نتیجه هیچ گونه ترازنامه شرکتی یا فرم خاصی به منظور تحلیل و بررسی در اختیارمون نیست. برخلاف سرمایه گذاری در ارزهای سنتی (دلار)، بیت کوین به وسیله یک بانک مرکزی انتشار داده نشده است و هیچ حکومت و دولتی هم پشتوانه آن قرار ندارد، و از همین روی سیاست مالی، نرخ تورم و اندازه گیری های رشد اقتصادی که به شکل رایج بر ارزش یک ارز خاص موثر است، در ارتباط با بیت کوین کارساز نخواهد بود.
در قسمت بعدی مقاله عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین رو به صورت موردی براتون میگیم و در ادامه به توضیح هر کدوم از اونها میپردازیم :
عوامل موثر در قیمت بیت کوین
- سیستم عرضه و تقاضای بیت کوین در بازار
- سودمندی و ارزشمندی بیت کوین در بازار
- هزینه تولید بیت کوین در فرایند استخراج
- پاداش ماینرهای بیت کوین برای تایید معاملات در بلاک چین
- تعداد رمزارزهای رقیب
- رویدادهای سیاسی و اقتصادی در سطح جهان
- صرافی هایی که در آن بیت کوین مورد معامله قرار می گیرد
- مقدار حجم معاملات
- قوانین مربوط به فروش
- هلوینگ بیت کوین
- مدیریت داخلی
- پذیرش و درک عمومی از ارزهای دیجیتال
سیستم عرضه و تقاضا
در واقع کشورهایی که نرخ ارز خارجی در آن ها تعیین شده و ثابت نیست، قادرند به شکل جزئی بر شیوه گردش پول خود اعمال کنترل نمایند و این امر با تنظیم نرخ تنزیل، تغییر ذخیره لازم و یا درگیر شدن در فعالیت های بازار صورت میپذیرد. یک بانک مرکزی قادر است با استفاده از همچین مواردی به صورت بلقوه بر نرخ ارز اثرگذار باشد.
اولین مورد پروتکل بیت کوین خواهد بود که اجازه تولید نرخ ثابتی از بیت کوین (۲۱ میلیون بیت کوین) را میدهد. بیت کوین های جدید زمانی به بازار وارد خواهند شد که ماینرها بلوک های معاملاتی را مورد پردازش قرار می دهند و نرخ ارائه بیت کوین های جدید به شکلی بنا شده است که به مرور زمان کاهش پیدا کند. به عنوان مثال، مقدار رشد ارائه بیت کوین های جدید از ۶٫۹% در سال ۲۰۱۶ به عدد ۴٫۴% در سال ۲۰۱۷ و در ادامه به ۴% در سال ۲۰۱۸ کاهش یافته است.
این امر موجب ایجاد سناریوهایی خواهد شد که در آنها تقاضا برای بیت کوین با نرخ بیشتری نسبت به عرضه آن زیاد میشود و همین امر موجب افزایش قیمت ها خواهد شد. کم شدن سرعت رشد گردش بیت کوین به علت نصف شدن پاداش استخراج بلوک ارائه شده به ماینرهای بیت کوین است و می توان آن را نوعی تورم مصنوعی برای اکوسیستم رمزارزها به حساب آورد. جالبه بدونید که در دسامبر سال ۲۰۱۹ تعداد بیت کوین ها به ۱۸٫۱ میلیون واحد رسید و این عدد برابر بود با ۸۶٫۲% از کل میزان عرضه بیت کوینی که قرار است، کلا تولید شود. وقتی که هر ۲۱ میلیون بیت کوین در گردش قرار گرفتند، وضعیت قیمت به قابل استفاده بودن، قانونی بودن، مورد تقاضا بودن وابسته خواهد بود.
رقابت
هرچند بیت کوین شناخته شده ترین ارز دیجیتال در دنیا به حساب می آید، ولی توکن های دیگری هم هستند که توجه کاربران را در این حوزه، جلب کرده اند. با این وجود که بیت کوین از نظر سرمایه گذاری انجام شده، بر سایر رقبا برتری دارد، ولی آلت کوین هایی مانند اتریوم، ریپل، بیت کوین کش و یا حتی لایت کوین هم در بین نزدیک ترین رقبای بیت کوین در ابتدای سال ۲۰۲۰ بوده اند. البته باید این را هم گفت که کوین های جدیدی دائما در حال پیدایش در بازار هستند. شلوغ شدن این حوزه برای سرمایه گذاران خبر خوبی خواهد بود، بخاطر اینکه هر چقدر رقابت افزایش یابد، قیمت ها پایین تر می آید. حال چیزی که وجود دارد این است که شهرت بیش از حد بیت کوین موجب برتری آن به نسبت رقبایش در این زمینه شده است.
هزینه تولید
هرچند بیت کوین ها مجازی میباشند، ولی به هر روی تولید می شوند و این پروسه تولید هزینه ای با خود به همراه خواهد آورد و در حقیقت هزینه برق حائز اهمیت ترین عامل در این زمینه خواهد بود. می توان گفت که استخراج بیت کوین بر مسائل ریاضیاتی کریپتوگرافی سختی بنا شده است که ماینرها به منظور حل آنها در تلاش هستند. نخستین ماینری که بتواند آنها را حل نماید، بلوکی از بیت کوین به عنوان پاداش دریافت میکند. جالب است بدانید که بر اساس الگوریتم های استخراجی بیت کوین به صورت میانگین فقط می توان در هر ۱۰ دقیقه، ۱ بوک بیت کوین را پیدا کرد و این کاملا منحصر به فرد و مشخصه استخراجی این ارز دیجیتال است. حال نکته دیگر اینکه هر چقدر تعداد ماینر هایی که برای استخراج بیت کوین تلاش می کنند بیشتر شود، رقابت برای استخراج این ارز دیجتال، سخت تر هم خواهد شد و این سختی در استخراج به افزایش قیمت بیت کوین منجر خواهد شد. هزینه تولید یکی از مهم ترین عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین محسوب میشود.
پذیرش و درک عمومی
یکی از چالش هایی که بازار بیتکوین و ارزهای دیجیتال دیگر با آن روبرو است، موضوع پذیرش و درک ارزهای دیجیتال به وسیله عموم مردم، بانک ها، دولت ها و شرکت های بزرگ است که فرآیند زمان بر و سخت خواهد بود. فهم و ادراک عمومی از یک ارز دیجیتال، روی ارزش آن تأثیر بسیار زیادی را ایفا خواهد کرد. برای مثال برای بیت کوین، عامل موثر بر قیمت، می تواند مردمی به حساب آید که به نوآوری ها واکنش مثبتی نشان خواهند داد؛ با سیستم بانکداری سنتی کنونی مشکل دارند و به دنبال ساز و کاری جدید برای از بین بردن فساد های مالی می گردند. اگر به این سمت حرکت کنیم، مطمئنا این قیمت هایی که در حال حاضر بیت کوین دارد، به یک رویا تبدیل خواهد شد.
قابلیت دسترسی در صرافی ها
همانند سرمایه گذاران بازار بورس که با توجه به شاخص هایی مثل NYSE، نزدک و FTSE تجارت خود را صورت میدهند، سرمایه گذاران بازار ارزهای دیجیتال نیز از کوین بیس، GDAX و دیگر صرافی ها به منظور انجام تجارت های مختلف اقدام می کنند. این پلتفورم ها نیز مانند صرافی های سنتی برای سرمایه گذاران امکان را فراهم می آورد تا انواع گوناگون ارزهای دیجتال را با برحی از ارزهای گوناگون دنیا معامله نمایند مثل؛ بیت کوین / دلار آمریکا. هر چقدر یک معروف تر باشد آسان تر قادر است اعتماد افراد بیشتری را جلب کند و می تواند تا حدی بر شبکه موثر باشد. این صرافی ها قادر خواهند بود با توجه به نفوذی که در بازار دارند بر شیوه اضافه شدن دیگر ارزها را به شبکه تجاری خود قوانینی را تعیین نمایند.
هلوینگ بیت کوین
به منظور کنترل سیستم عرضه و تقاضا، هر ۴ سال یک بار پاداش استخراج بیت کوین نصف خواهد شد که به این پدیده هلوینگ (Halving) گفته می شود. شایان ذکر است که در سال ۲۰۰۹ که نخستین بیت کوین استخراج شد، پاداش استخراج ۵۰ بیت کوین بود. نخستین هلوینگ در سال ۲۰۱۲ اعمال شد و دومین هلوینگ در سال ۲۰۱۶ اتفاق افتاد که به ترتیب پاداش بیت کوین را به ۲۵ و ۱۲٫۵ رساند. در حال حاضر پاداش استخراج یک بیت کوین که حدود ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد و دستگاه های پرقدرتی نیاز دارد، ۱۲٫۵ بیت کوین است که در هلوینگ بعدی در سال ۲۰۲۰، این پاداش نصف می شود و به رقم ۶٫۲۵ خواهد رسید. که اطلاعات تکمیلی رو میتونید از لینک زیر دریافت کنید :
بعضی از تحلیلگران با در نظر داشتن این تئوری که تاریخ همیشه در حال تکرار است، بر این باورند که هلوینگ موجب افزایش قیمت بیت کوین خواهد شد و این امر از کاهش عرضه بیت کوین ناشی میشود؛ بخاطر این که نصف شدن پاداش استخراج موجب پایین آمدن فعالیت ماینرها به صورت مقطعی خواهد شد. در دوره های پیشین، پس از هر بار هلوینگ، قیمت بیت کوین افزایش شارپی را به خود دیده است و این طور انتظار میرود که در هلوینگ بعدی که در اواخر اردیبهشت ماه سال ۹۹ صورت میپذیرد، قیمت بیت کوین مجددا افزایش چشم گیری را به خود ببیند. بعضی از تحلیلگران نیز بر این باور اند که امکان دارد هلوینگ پیش رو در سال ۲۰۲۰، تأثیر بسزایی بر قیمت بیت کوین اعمال نکند. با این وجود، تمام این تحلیل ها و پیش بینی ها نسبی است و هیچ گونه قطعیتی در رابطه با افزایش یا کاهش قیمت بیت کوین در اثر پدیده هلوینگ وجود ندارد و باید صبر کنیم و روند قیمتی بیت کوین پس از هالوینگ رو تماشا کنیم که خیلی هم بهش نمونده.
قوانین و مسائل قانونی
افزایش پر سعرت شهرت بیت کوین و ارزهای دیجیتال دیگر موجب شده تا مراکز قانون گذاری در مورد شیوه گروه بندی این دارایی های دیجیتال به بحث و جدل بپردازند. هرچند کمیسیون بورس و اوراق بهادار آمریکا، رمزارزها را به عنوان اوراق بهادار گروه بندی میکند، ولی کمیسیون معاملات آتی کالا در آمریکا بیت کوین را در گروه کالاها قرار می دهد. بر خلاف سرمایه رو به افزایش بازار در این حوزه، این بلاتکلیفی در خصوص با این موضوع که چه نهادی باید در مورد رمزارزها به تعیین قوانین بپردازد، موجب سردرگمی عده ای از افراد شده است.
نکته جالب این که این مورد به دو طریق بر قیمت ها اثر خواهد گذاشت. نخست اینکه دسترسی بسیاری از سرمایه گذاران را به بیت کوین ساده تر خواهد ساخت و این مورد به معنای افزایش تقاضا میباشد. مورد دوم هم این که این موضوع موجب خواهد شد تا موسسات سرمایه گذاری که از آینده بیت کوین خبر ندارند، قادر باشند از منابع اصلی خود به منظور تغییر روند قیمت بیت کوین بهره بگیرند.
رویدادهای اقتصادی و سیاسی در سطح جهانی
رویدادهای اقتصادی و سیاسی در کل دنیا مورد تاثیر گذاری در قیمت بیت کوین خواهد بود. این درست است که قیمت بیت کوین مثل ارزهای نقدی، تحت دخالت دولت ها نیست و هیچ دولتی قادر نیست برای سود خود قیمت آن را عوض کند، ولی بعضی اوقات تصمیمات بعضی دولت ها با تاثیرگذاری بر سیستم عرضه و تقاضای بیت کوین قیمت آن را وادار به نوسان خواهد کرد. به عنوان مثال وقتی که دولت های چین و کره جنوبی محدودیت های زیادی برای صرافی های بیت کوین وضع کردند، قیمت بیت کوین کم شد و یا زمانی که دولت ژاپن بیت کوین را به عنوان ابزار پرداخت در ژاپن قبول کرد، قیمت آن زیاد شد و یا به عنوان مثال سوم، بحران اقتصادی قبرس در سال ۲۰۱۳ که موجب افزایش قیمت بیت کوین شد.
مقدار حجم معاملات
همانطور که احتمالا میدانید حجم کم معاملات در بازار را می توان از دیگر عوامل موثر بر قیمت بیت کوین باشد. این حجم پایین معاملات قادر است شک و تردید های سرمایه گذاران را زیاد کند. به همان صورت که پیش تر هم گفته شد، فعالیت و رفتار افراد معروف و انتشار اخبار منفی در حوزه رمزارزها می تواند موجب به وجود آمدن شک و تردید شود و همین موضوع، روی حجم معاملات روزانه ای که در بازار صورت میپذیرد، موثر باشد.
فورک ها و پایداری مدیریت
به این دلیل که بیت کوین به وسیله حکومت های مرکزی تحت مدیریت نیست، به منظور تامین امنیت بلاک چین خود بر توسعه دهندگان و ماینرهایی که معاملات را پردازش می کنند، تکیه دارد. از طرفی تغییرات نرم افزاری با نظر عام انجام میشود و همین امر موجب خسته شدن انجمن بیت کوین خواهد شد، بخاطر این که حل کردن این مشکلات به وقتی زیادی احتیاج دارد که در واقع مسئله مقیاس پذیری یکی از این موارد است.
در واقع تعداد معاملاتی که می توان مورد پردازش قرار داد، به اندازه بلوک وابسته ایت و نرم افزار بیت کوین فقط قادر است ۳ معامله را در ثانیه پردازش نماید. هرچند پیش از این که تقاضا برای رمزارزها کم بود، این یک مشکل محسوب نمیشد، ولی الآن که شرایط عوش شده، بسیاری نگرانند که مبادا این کاهش سرعت سرمایه گذاران را به سمت سایر رمزارزهای رقیب بکشاند! در یاد داشته باشید که به تغییر اعمال شده در مقررات حکم در بهره گیری از نرم افزار اصلی، فورک می گویند. سافت فورک ها به تغییراتی در قوانینی میگویند که باعث ایجاد یک رمزارز جدید نمی شود، ولی هارد فورک ها موجب خلف تغییراتی خواهد شد که در ادامه سبب ایجاد رمزارز های جدید خواهد شد. به عنوان مثال؛ هارد فورک های پیشیین بیت کوین، بیت کوین کش و بیت کوین گلد نام دارند.
سودمندی و ارزشمندی ارزهای دیجیتال (بیت کوین)
یکی از عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین و یا هر ارز دیجیتال دیگر که خیلی هم اهمیت دارد، مفید و سودمند بودن آن به حساب می آید. چنانچه شما قادر نباشید برای کار خاصی از یک ارز بهره بگیرید، آن ارز هیچ گونه ارزشی نخواهد داشت؛ برای مثال اگر نتوانید سرمایه گذاری و یا پرداخت داشته باشید، سرمایه گذاری روی آن بی فایده خواهد بود. بیتکوین، حتی در مقیاس های بالا و زیاد هم قادر است در پرداخت ها استفاده شود و این یعنی سودمندی بیت کوین بسیار بالاست. همین سودمندی عامل بسیار مهمی در افزایش قیمت بیت کوین محسوب میشود. اگر این سودمندی و کاربرد ارزها عوض شود، می تواند به نوسانات قیمتی منتهی شود. به عنوان مثال، سودمندی اتریوم به دلیل یک پلتفرم قرارداد هوشمند است و این موضوع، دلیل قیمت نسبتا بالای اتریوم در مقابل دیگر ارزهای دیجیتال می باشد.
نتیجه گیری
- به طور خلاصه عوامل تعیین کننده قیمت بیت کوین طبق ۲ اصل مشخص می گردد؛ یک اصل تحلیل تکنیکال خواهد بود که از نمودارهای قیمتی و میزان عرضه و تقاضا در آن بهره گرفته شده است و اصل دیگر هم تحلیل فاندامنتال می باشد که عواملی مثل رسانه ها، افراد موثر و نهنگ ها در آن بررسی می شود.
- در این مقاله به ذگر بیش از ۱۰ عامل اساسی و مهم در تعیین قیمت بیت کوین پرداختیم و هر کدام از موارد رو مفصل توضیح دادیم.
- نکته ای که در مقدمه قولش رو داده بودیم؛ پیش بینی روند احتمالی قیمت بیت کوین در ماه و یا ماه های آینده است.
- قیمت بیت کوین با توجه به بحران ویروس کرونا که در دنیا به وجود آمده است، به شدت کاهش پیدا کرده است.
- همین امر میتواند برای سرمایه گذاری در آن کافی باشد ولی هالوینگ پیش روی بیت کوین که همین اردیبهشت ماه سال ۹۹ خواهد بود هم می تواند رکن مهم دیگری باشد تا قیمت بیتکوین حرکت های صعودی داشته باشد.
- از بین رفتن بیماری کرونا و یا کاهش تهدیدات آن، هالوینگ پیش رو، کاهش قیمت و کف سازی های جدید بیت کوین و حجم معاملاتی مناسب از مواردی به حساب می آیند که انتظار افزایش قیمت بیت کوین را به وجود می آورند و باید دید روند قیمتی بیت کوین به کجا کشیده خواهد شد.
دیدگاه
نظر بدهید