خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
هر بازار مالی فراخر شرایطی که دارد، ریسک هایی نیز دارد که سرمایه گذاران باید پیش از اقدام به سرمایه گذاری در آن بازار، از این ریسک ها و خطرات مطلع باشند و آن ها را بپذیرند. بازار ارزهای دیجیتال هم از این قائله مستثنی نیست و خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال بر کسی پوشیده نیست، چرا که همه این بازار را با ریسک و سود بسیار بالایی که می تواند به همراه داشته باشد به یاد می آورند، پس اگر شما هم قصد سرمایه گذاری در بازار رمزارزها را دارید و یا کمی سرمایه در آن دارید و دوست دارید از خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال آگاه شوید، این مطلب به بهترین شکل و بدون هیچ تعارفی همه خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را به شما گوشزد می کند، پس تا انتها همراه کد بورسی بمانید.
خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
ارز دیجیتال از جمله چیزهایی به حساب می آید که در همین یک دهه گذشته وارد زندگی بشر شده است، به همین خاطر بسیاری از افراد شناخت کافی نسبت به آن ندارند. حتی در ایران ما هستند افرادی که میلیون ها تومان در این بازار سرمایه گذاری کرده اند، ولی با الفبای اولیه آن هم حتی آشنا نیستند. خطر ارز دیجیتال به مواردی اشاره دارد که امکان دارد همین سرمایه های چند میلیون تومانی را یک شبه از دست دهد. البته این را هم باید در نظر داشته باشید که بازار رمزارزها به خودی خود ریسک زیادی دارد. مثل دیگر بازارهای مالی، این بازار هم با نوسانات زیادی همراه بوده و سرمایه گذاری در آن با چالش های بسیاری همراه می باشد.
در صورتی که تمایل دارید در ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین، اتریوم و … سرمایه گذاری امن کنید و از امتیاز ۱۰ درصد تخفیف کارمزد در معاملات رمزارزها بهره مند شوید، میتوانید از طریق لینک زیر اقدام به ثبت نام نمایید؛
ثبت نام رایگانسرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
این امکان وجود دارد که ارز دیجیتالی که شما انتخاب کرده اید، یک ارز دیجیتال نامرغوب بوده و خیلی زود سرمایه شما نابود شود. تسلط بر تحلیل تکنیکال و بنیادی رمزارزها تا حدی می تواند ریسک سرمایه گذاری در این بازار را کاهش دهد و خطر بازار کریپتوکارنسی را کم تر نماید، ولی به غیر این خطرات، خطرهای دیگری هم وجود دارند که در این بازار وجود داشته و روبرو شدن با آن ها غیر قابل اجتناب است. در حقیقت خطرات ارز دیجیتال به قسمت های گوناگونی تقسیم بندی می شود. شناخت خطر سرمایه گذاری رمزارزها از این نظر حائز اهمیت است که کاربران با دقت بیشتری قادرند مانع از بروز آن ها برای خود شده و بدین طریق سرمایه های خود را به دور از ریسک و چنین خطراتی نگه دارند.
عدم شناخت این خطرات هم موجب می شود تا کاربران بدون آشنایی وارد بازار شده و مطمئنا در دام یکی از این خطرات بیفتند. البته باید در نظر داشت که بازار کریپتوکارنسی یک بازار پویاست و هر روز شاهد ایجاد تغییراتی در آن می باشیم، به همین خاطر معرفی خطراتی که هنوز در این بازار ایجاد نشده امکان پذیر نیست. با این وجود شناخت خطرات همیشگی بازار ارزهای دیجیتال نخستین گامی است که کاربران قادرند در راستای شناخت هر چه بهتر این بازار داشته باشند. حتی بعضی از کارشناسان بر این باورند که این خطرات بایستی پیش از ورود به ابزار به وسیله کاربران شناسایی شده و در ادامه سرمایه گذاری در این بازار انجام پذیرد. در غیر این صور این امکان وجود دارد که چالش های بسیار زیادی کاربران این حوزه را اذیت کند. ریسک های سرمایه گذاری در رمزارزها را در بخش بعد به تفصیل مورد بررسی قرار داده ایم؛
۱) از دست دادن کلید خصوصی کیف پول
همان طور که احتمالا می دانید تمامی رمزارزها در کیف پول دیجیتالی ذخیره می شود و تنها به وسیله دارنده کلید عمومی و کلید خصوصی مربوط به کیف پول دیجیتالی که رمزارزها در آن نگهداری می شود، قابلیت کنترل دارد که هر دو منحصر به فرد به حساب می آیند. چنانچه کلید خصوصی شما به هر دلیلی گم شود، از بین برود و یا حتی به خطر بیفتد، این امکان وجود دارد که نتوانید به ارزهای موجود در کیف پول دیجیتالتان دسترسی یابید و در حقیقت دارایی هایتان را برای همیشه از دست خواهید داد. همچنین چنانچه کلید خصوصی به وسیله شخص ثالث کشف شود، این امکان وجود دارد که این شخص ثالث بتواند به ارزهای دیجیتالی شما دسترسی یابد. بنابراین می توان این طور گفت که برای حضور در بازار رمزارزها حفظ و نگهداری کد ۱۲ رقمی و کلید عمومی و خصوصی برای تمام رمزارزها نیاز اساسی است و کلمات بازیابی را حتما باید در محل امنی نگهداری کنید تا در صورت نیاز بتوانید دارایی های خود را بازیابی کنید.
بایستی تلاش کنیم در زمان استفاده از کیف پول های نرم افزاری کد ۱۲ رقمی را روی یک کاغذ بنویسیم و در جای امنی نگه داری نماییم، چرا که امکان دارد به طریقی اطلاعات موجود در موبایل یا لپ تاپ شما دزدیده شود در این صورت هر شخصی که کد ۱۲ رقمی را داشته باشد، قابلیت دسترسی به تمام دارایی های شما را دارد و به علت عدم امکان پیگیری تراکنش ها در بازار رمزارزها روشی برای برگرداندن دارایی ها نیست. این مشکل با توجه کاربران به امنیت دارایی هایشان حل شدنی است. همچنین کاربران توانایی این کار را خواهند داشت که از کیف پول های سخت افزاری آفلاین استفاده نمایند، در این صورت نگرانی ای از بابت از دست رفتن کلید خصوصی و امنیت حساب وجود ندارد.
۲) مقررات جلوگیری یا محدود کردن تجارت رمزارزها
از لحاظ وضعیت حقوقی رمزارزها، میان تنظیم کنندگان گوناگون مغایرت قابل توجهی وجود دارد. نهادهای نظارتی همچنین نگران این هستند که بیت کوین و دیگر ارزهای رمزپایه به وسیله مجرمان و سازمان های تروریستی مورد استفاده قرار گیرد. در آینده، بعضی از کشورها امکان دارد حق دستیابی، مالکیت، نگهداری، فروش یا استفاده از رمزارزها را محدود نمایند یا این که صرافی های بزرگ را مجبور به احراز هویت کاربران نمایند.
حتما بخوانید : ریسک سرمایه گذاری در بورس
این که این تغییرات تا چه حد بتواند جلوی گسترش رمزارزها را بگیرد معلوم نیست ولی می بایست این نکته را در نظر داشته باشید که با توجه به ماهیت پویای رمزارزها امکان این که بتوان این بازار را به صورت کامل محدود کرد دور از ذهن است. رفته رفته رمزارزها با امکاناتی جدیدتر و سرعت بالاتر وارد بازار کریپتوکارنسی می شود، به همین خاطر پیش بینی می شود دولت ها تلاش بیشتری را به منظور کنترل این بازار انجام دهند.
۳) کاهش سرعت شبکه
استخراج فرآیندی است که به طریق آن ارزهای قابل استخراج به دست می آیند و معاملات تایید می شود. از طریق بارگیری یک نرم افزار خاص، رایانه کاربر به یک “گره” تبدیل می شود که بلوک ها را تأیید می کند. به ماینرهایی که در افزودن بلاک به بلاکچین موفق باشند، بطور خودکار بیت کوین تعلق می گیرد با این حال ، اگر پاداش برای حل بلوک ها و هزینه های معاملات به اندازه کافی بالا نباشد یا اگر حجم بالایی از معاملات همزمان اتفاق بیفتد، بلاکچین ممکن است کاهش سرعت را تجربه کند.
اگر تعداد معاملات در بلاکچین بسیار زیاد باشد، کاهش سرعت برای دیگر ارزهای رمزپایه هم قابل انجام است. امروزه در بازار رمزارزها اقبال عمومی به سمت استفاده از رمزارزهایی است که از الگوریتمی به جز اثبات کار می رود. به عنوان مثال ارز دیجیتال کاردانو از الگوریتم اثبات سهام بهره می گیرند. همچنین رمزارزهای جدید به سمت استفاده از تراکنش هایی می روند که در آن ها سرعت بالا باشد در گذشته اضافه شدن هر بلوک برای بیت کوین ۱۰ دقیقه زمان نیاز دارد، ولی امروزه رمزارزهای جدیدی مطرح شده اند که همین فرایند در آن ها کمتر از ۶۰ ثانیه زمان نیاز دارد.
۴) سیستم های پانزی و هرمی
ترفندهای هرمی و طرح پانزی، روشی کلاهبردارانه در سرمایه گذاری به حساب می آیند که در آن تضمین بیشترین نرخ سود با کم ترین میزان ریسک به سرمایه گذاران اعطا می شود. فعالیت این طرح به شکلی است که سود سرمایه گذاری افراد قدیمی تر را با دریافت پول از سرمایه گذاران جدیدتر تضمین می نماید. این طور فرض کنید شرکتی راه اندازی می شود که با تبلیغات گسترده به مردم وعده سودهای تضمینی و فوق العاده را می دهد. این شرکت می تواند بدون محصول باشد یا این که یک یا چند محصول برای خود معرفی نماید. در سطح اول، مالک شرکت میزان مبلغ حداقلی را برای ورود سرمایه گذاران تعیین می نماید.
به عنوان مثال تعیین می کند که مشتریان با پرداخت ماهانه ۱۰۰ دلار میتوانند عضو طرح شوند و با آوردن عضوهای جدید به سودهای بی نظیر دست پیدا کنند. اساس طرح این گونه است که شرکت سود خود را برداشته و سود تضمینی را به مشارکت کنندگان می دهد. ولی در حقیقت هیچگونه فعالیت تجاری صورت نمی گیرد. در روزهای اول فعالیت شرکت، سود به صورت منظم و دقیق به سرمایه گذاران تعلق می گیرد. همین موضوع موجب می شود تا مشتریان، طرح را به دوستان و آشنایان خود معرفی نمایند. این طرح در آخر به علت وجود نداشتن محصول کاربردی به یک اشباع می رسد که دیگر سرمایه گذاران جذب آن نمی شوند. بدین ترتیب سرمایه گذاران پیشین هم دیگر پولی دریافت نخواهند کرد و طرح به صورت کامل از هم فرو می پاشد.
۵) ریسک کاهش شدید قیمت رمزارزها
ممکن است شما یک ارز دیجیتال (به عنوان مثال بیت کوین) را به قیمت بسیار بالایی خریداری کنید و در ادامه این امکان وجود دارد که حتی ۹۰ درصد از کل سرمایه خود را از دست بدهید! بله درست شنیدید! بازار رمزارزها ریسک بسیار بالایی برای تریدرها و حتی سرمایه گذاران بلندمدتی به همراه دارد و از طرفی هم می تواند سود بسیار بالایی برایتان به ارمغان بیاورد و شما را ثروتمند کند، لذا باید بدانید در چه نقاط قیمتی برای خرید اقدام کنید و چه زمانی سرمایه خود را به پول نقد، تتر و یا سایر رمزارزها تبدیل کنید تا ریسک سرمایه گذاری خود را مدیریت کنید و در قدم اول سرمایه خود را حفظ کرده و در ادامه سودآوری داشته باشید.
۶) ریسک نگهداری دارایی در کیف پول های صرافی
اگر سرمایه گذاران ارزهای دیجیتال را به دو دسته کوتاه مدتی و بلندمدتی تقسیم کنیمم؛ شاید نگهداری ارز در کیف پول صرافی برای سرمایه گذاران کوتاه مدت و یا حتی میان مدتی منطقی به نظر برسد، ولی این موضوع برای سرمایه گذاران بلندمدتی و یا افرادی که سرمایه شان زیاد است اصلا منطقی نیست، چرا که سرمایه گذاران کوتاه مدتی یا به اصطلاح نوسان گیر، اگر بخواهند همیشه دارایی های دیجیتالی خود را به کیف پول شخصی خود انتقال دهند و برای فروش دوباره به کیف پول صرافی واریز کنند، باید کارمزدهای بسیار زیادی را تقبل کنند که اصلا منطقی نیست ولی اگر سرمایه تان زیاد است و به صورت بلندمدت قصد سرمایه گذاری در این بازار را دارید، بهتر است سرمایه خود را از کیف پول های صرافی خارج کرده و آن ها را به کیف پول شخصی خودتان که امنیت بالاتری دارد انتقال دهید. در نظر داشته باشید که کیف پول های سخت افزاری مثل کیف پول لجر، ترزور یا کیپ کی بهترین گزینه برای این افراد به حساب می آیند و امنیت بسیار بالایی را به ارمغان می آورند.
۷) خطر بلوکه شدن پول و دارایی کاربران (به خصوص ایرانی ها)
یکی دیگر از خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال بدون شک خطر مسدود شدن دارایی های دیجیتالی فعالان این بازار است؛ همان طور که مطمئنا می دانید، ایران از طرف کشور ایالات متحده تحریم است و چه صرافی های آمریکایی و چه غیر آمریکایی نمی توانند به صورت مستقیم به کاربران ایرانی خدماتی ارائه کنند، بنابراین ایرانی ها مجبور می شوند برای استفاده از صرافی های معتبر و خارجی، از vpn و تغییر آی پی خود استفاده کنند که این کار خودش ریسک بالایی به همراه دارد. چرا که اگر صرافی متوجه شود شما کاربر ایرانی هستید و یا آی پی ورود خود را تغییر دهید، حساب و حتی دارایی های شما بلوکه خواهد شد.
حتما بخوانید : سرمایه گذاری کم ریسک در ایران
البته باید گفت که سیاست های هر صرافی در این خصوص متفاوت است و بعضا صرافی هایی هستند که در صورت مواجه با این موضوع، به کاربر ایرانی فرصت ۲۴ ساعته داده اند تا دارایی های خودش را از صرافی خارج کند و سپس حساب او را مسدود کرده اند ولی نمی توان گفت که همه این صرافی ها این کار را انجام می دهند، بنابراین اگر قصد استفاده از صرافی هایی مثل بایننس را دارید، باید ریسک این جور موارد را نیز بپذیرید و سپس با رعایت نکات مهمی که گفتیم، از یک آی پی ثابت و وی پی ان استفاده کنید تا ریسک متوجه شدن صرافی را کاهش دهید.
۸) دستکاری بازار به دست نهنگ ها
تا به حال هیچ موردی اثبات نشده ولی احتمال دارد در بازار رمزارزها تجارت های شخصی، توافقات و دستکاری هایی رخ دهد. سال ۲۰۱۷ گروه کوچکی از افراد که دارایی های دیجیتالی کلانی داشتند، رمزارزها را جمع آوری کرده بودند. از این قبیل دستکاری ها به صورت واضح در بازار دیده خواهد شد. بارها دیدیم یک رمزارز در چند ساعت، چندصد درصد ارزش واقعی اش رشد می کند و دوباره به شرایط پیش برمیگردد. از جمله روش های رایج دستکاری بازار رمزارز، میتوان معاملات پنهانی و مخفی اشاره نمود.
آموزش مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال
با تحلیل فاندامنتال و تکنیکال یک رمزارز می توان ریسک معاملات را کاهش داده و شانس به دست آوردن سود را افزایش دهند. قبل از آغاز معامله در حوزه کریپتو بهتر است یک برنامه مدیریت ریسک در نظر بگیریم. بدین وسیله می توان پیامدهای غیرقابل پیش بینی و خسارات مالی را تا حد زیادی کاهش داد. برنامه مدیریت ریسک شما باید به شکلی تنظیم شود که سابقه و مهارت معاملاتی را با کاهش عادات معاملاتی بد و مخرب شما همراه کند. (این که مدیریت ریسک در بازار ارز دیجیتال چگونه است را همین الان اینجا به شما آموزش دادیم)
در واقع از طرفی به شما در ترک عادات معاملاتی بد و کنترل احساسات تان به هنگام معامله کمک کند؛ از طرفی دربرگیرنده علم شما در زمینه معامله ارز دیجیتال باشد. این بازار به شدت تحت تاثیر ۲ حس ترس و طمع می باشد. شما نباید افسار معاملات خود را به دست احساسات خود بسپارید. همیشه می بایست با منطق و اصول معامله گری پیش روید. برای مدیریت ریسک و برنامه ریزی آن باید موارد زیر را رعایت نمایید:
- مشخص کردن اهداف : شخص با تعریف و تنظیم اهداف خود به این موضوع می رسند تا برای تحقق اهداف مد نظر خود چه مقدار ریسک را بایستی متحمل شود.
- شناسایی ریسک : هر اتفاق و رویدادی که تاثیر منفی بر سرمایه گذاری می گذارد را در این مرحله باید بررسی نماییم.
- ارزیابی ریسک : بعد از شناسایی ریسک های موجود شدت آن ها را مورد بررسی قرار دهیم. ریسک ها را بنا بر تاثیراتی که می گذارند طبقه بندی کنیم. بدین وسیله در مقابل اتفاقات بد و پیش بینی نشده واکنش مناسب تری از خود نشان می دهیم.
- تعیین نوع واکنش نسبت به هر نوع ریسک : حالا که ریسک های موجود را شناسایی و طبق میزان اثرگذاری طبقه بندی کردیم، واکنش هایی که به هر یک از ریسک های احتمالی باید داشته باشیم، تعیین می کنیم. این گونه با آمادگی کامل با رویدادها روبرو خواهیم شد.
نتیجه گیری و کلام پایانی
دنیای کریپتوکارنسی دنیای نوظهوری به حساب می آید که فرصت های سرمایه گذاری بسیاری را برای ما به ارمغان می آورد. با این وجود ریسک های زیادی هم به دنبال دارد که می توان با آگاهی و کسب تجربه آن ها را مدیریت نمود. بازار رمزارزها بازار پرتلاطم و پرنوسانی است و برای همین اصلا نباید با سرمایه ای که از راه وام، پاداش بازنشستگی و پول های این چنینی که از دست دادن آن ها زیان بزرگی به شما می زند، وارد این حوزه شد. شاید ملموس ترین خطر ورود به سرمایه گذاری در بازار رمزارزها عدم آگاهی از آن باشد. به عبارتی افراد زیادی هستند که تنها به دلیل شنیدن اخبار مثبت در مورد این ارزهای دیجیتال به این بازار روی می آورند و بدون این که بدانند روی چه ارزهایی سرمایه گذاری می کنند تمام دارایی های خود را فروخته و رمزارز خریداری می کنند.
نکته حائز اهمیت این است که بیش از صدها رمزارز با کاربردها و قابلیت های خاص داریم که هر روز هم به تعداد آن ها اضافه شده است و بعضی دیگر هم از صحنه روزگار محو می شوند. این افراد تحت تاثیر تبلیغات افراد گوناگون در شبکه های اجتماعی اقدام به خرید رمزارزها به درد نخور می کنند و در عرض چند ساعت یا چند روز درصد زیادی از سرمایه شان کاهش می یابد. همچنین بعضی دیگر نیز با دیدن تبلیغات کانال های سیگنال و افراد گوناگون که به دنبال منافع خود هستند برای ورود به صرافی های خارجی و معاملات اهرمی اقدام می کنند و تا بفهمند چه بلایی سرشان آمده کل سرمایه آن ها به باد رفته است. به عنوان مثال صرافی بزرگ بایننس را در نظر بگیرید که به علت تحریم ها از ارائه خدمت به ایرانی ها سر باز میزند اما با این وجود ایرانی های بسیاری وجود دارند که با ترفندهای تغییر هویت مانند استفاده از VPN یا VPS برای معامله در بایننس اقدام می کنند.
افراد تازه کار با دیدن این افراد حرفه ای که مطمئناً حساب همه چیز دستشان است برای ورود به این صرافی اقدام می کنند و به علت عدم آگاهی کافی خیلی زود حسابشان به وسیله بایننس بلوکه می شود. همچنین بعضی افراد هم که هیچ درک درستی از مدیریت سرمایه در رمزارزها ندارند با رویای رسیدن به سودهای بسیار زیاد وارد معاملات اهرمی و بازارهای آتی یا همان فیوچرز شده و به علت استفاده از اهرم های بالا و نداشتن حدضرر در عرض چند دقیقه تمام دارایی خود را از دست می دهند، از همین روی همیشه مهم است که نسبت به رمزارزها خود مدیریت ریسک داشته باشید.
همان طور که قول داده بودیم، در این مطلب همه خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را بررسی کردیم.
همچنین اگر دوست دارید همه چیز را درباره نسبت ریسک به ریوارد به زبان ساده یاد بگیرید، توصیه می کنم این مقاله را حتما بخوانید.
حال که خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال را می دانید، فکر می کنید این بازار پرپتانسیل برای سرمایه گذاری شما مناسب است؟
دیدگاه
نظر بدهید