انواع روند در بازارهای مالی
چنانچه در بازارهای مالی فعالیت کرده باشید، مطمئنا اصطلاح روند به گوشتان خورده است؛ روند نشان دهنده جهت حرکتی بازار در بازه های زمانی مختلف است که به ۳ صورت کلی صعودی، نزولی و خنثی تقسیم بندی می شود که استراتژی معاملاتی در هر کدام از این ۳ حالت، متفاوت است و نمی توان رفتار مشابهی در مواجه با انواع روند در بازارهای مالی اتخاذ کرد، لذا در ابتدا باید انواع روند در بازارهای مالی را بشناسید و استراتژی های معاملاتی مناسب در مواجه با هر کدام را یاد بگیرید تا در یابید که بازار مالی مورد نظر شما مثل بازار بورس، ارز دیجیتال، طلا، ارز، مسکن و … چه روندی را در بلندمدت دنبال می کنند و اقدامات لازم را برای فعالیت در بازار مورد نظر اتخاذ کنید؛ پس در این مطلب همراه هم انواع روند در بازارهای مالی را خواهیم شناخت؛
انواع روند در بازارهای مالی
قیمت در بازارهای مالی به شکل مستقیم و خطی حرکت نمی کند و کندل های ایجاد شده در یک روز، با سایر روزها متفاوت است و روند قیمتی و حرکتی مشخصی در کندل ها وجود ندارد. لذا زمانی که نمودار قیمت در بازه زمانی بلندمدت با تعداد زیادی کندل مورد بررسی قرار می گیرد، تغییرات قیمت به شکل زیگزاگی و موج های متنوع و پیوسته هست و امکان دارد برآیند این تغییرات موجی به شکل صعودی، نزولی و یا خنثی باشد و جهت اصلی بازار را برای تحلیلگران تعیین نمایند.
حتما بخوانید : اشتباهات رایج در سرمایه گذاری چیست؟
روند در حقیقت جهت حرکت قیمت، در بازارهای مالی را برای تحلیلگران معلوم می کند. روند را در بازه زمانی بزرگتر از بازه زمانی نمایش نمودار، می توان بررسی کرد؛ برای مثال چنانچه نمودار را در بازه زمانی روزانه مشاهده کنید، هر کندل بیانگر تغییرات قیمت در یک روز می باشد ولی شما برای تشخیص روند مطمئنا احتیاج دارید که چند کندل روزانه در نمودار داشته باشید. در این صورت قادرید بر اساس مبانی اصولی روند قیمت را مشخص کنید و خطوط روند را رسم نمایید. همان طور که پیش تر هم اشاره کردیم، انواع روند در بازارهای مالی شامل روند صعودی، نزولی و خنثی می شود که در ادامه دقیق تر و با جزئیات بیشتری این سه نوع روند را بایکدیگر خواهیم شناخت؛
چرا درک روند بازار حائز اهمیت است؟
درک روندها در بازار حائز اهمیت است، به این خاطر که به شما می گوید که انتظار صعود برای کدام سهام وجود دارد و چه میزان ریسکی در این مسیر وجود دارد. چنانچه پیش از رسیدن قیمت به اوج خود سهم خود را به فروش برسانید، امکا ندارد سود قابل توجهی را از دست بدهید و در مقابل هم اگر پیش از این که قیمت به حداقل خود برسد، برای خرید آن اقدام کنید، امکان دارد وقتی که نهایتا آن را به فروش برسانید، سود به مراتب کم تری به دست آورید.
همچنین امکان دارد روندها به وسیله سرمایه گذاران متمرکز بر تحلیل بنیادی بررسی شوند که این شکل از تجزیه و تحلیل به تغییرات درآمد یا دیگر معیارهای تجاری و اقتصادی تمرکز می کند. به عنوان مثال امکان دارد تحلیلگران بنیادی به دنبال روندهایی در EPS و رشد درآمد باشند. لذا چنانچه درآمد در چهار فصل گذشته با افزایش همراه بوده باشد، این موضوع بیانگر روندی مثبت است. با این وجود چنانچه درآمد در ۴ فصل گذشته کاهش پیدا کند، بیانگر روندی منفی خواهد بود.
۱) روند صعودی در بازارهای مالی
این طور فرض کنید قیمت بیت کوین در اول فروردین ۳۵ هزار دلار و در آخر اردیبهشت ۴۰ هزار دلار باشد. در این صورت در بازه زمانی دو ماهه مورد نظر قیمت بیت کوین افزایش پیدا کرده است و به اندازه ۵ هزار دلار رشد را تجربه کرده است. بنابراین روند قیمتی بیت کوین در این بازه زمانی مثبت بوده است، ولی باید در نظر داشته باشید که این بدین معنی نیست که در کل این دو ماه قیمت همواره در حال افزایش بوده است!
برای مثال این امکان وجود دارد که قیمت در اواخر فروردین به ۳۷ هزار دلار رسیده باشد ولی ۱۰ اردیبهشت ۳۰ هزار دلار هم مورد معامله قرار گرفته باشد؛ لذا با توجه به این مثال می توان روند صعودی، نخستین روند از انواع روند در تحلیل تکنیکال را بدین صورت تعریف نمود. چنانچه تغییرات قیمت در بازار به صورتی رقم بخورد که کف های قیمتی در طی زمان به طرف بالا حرکت کنند، می توان روند بازار را صعودی در نظر گرفت و این در حالی است که سقف های قیمتی به وجود آمده هم در طول زمان به سمت بالا حرکت نمایند؛ اگر این اتفاق را شاهد باشیم، روند ما صعودی قوی به حساب می آید.
ترسیم خط روند صعودی چگونه است؟
به منظور ترسیم باید در نمودار قیمتی حداقل دو کف تشکیل شده باشد و همچنین لازم است کف دوم قیمت بیشتری نسبت به کف اول داشته باشد. در این صورت خط روند صعودی است که این دو کف را به یکدیگر متصل می کند. به این منظور که خط رسم شده به نوعی تایید گردد و اعتبار آن افزایش یابد، باید کف بعدی نمودار به این خط رسیده و به آن واکنش دهد. لذا هر اندازه تعداد نقاط برخورد کف نمودارها به این خط بیشتر باشد، خط روند صعودی از اعتبار به مراتب بالاتری برخوردار خواهد بود. تعداد زیادی از تحلیلگران انتهای سایه کندل ها را برای رسم این خط در نظر می گیرند و بعضی افراد هم بدنه کندل ها را جهت رسم در نظر می گیرند که به صورت کلی تفاوتی میان این دو حالت نیست.
حتما بخوانید : بهترین حوزه های سرمایه گذاری در ایران
همان طور که احتمالا می دانید، در نمایش کندل استیک قیمت، بدنه بخضی است که قیمت آغاز و قیمت پایانی در بازه زمانی مورد نظر را تعیین می نماید. سایه ها، خطوط عمودی متصل به بدنه محسوب می شوند که سایه بالا، بالاترین قیمت و سایه پایین، پایین ترین قیمت در بازه زمانی را به تصویر می کشند. به صورت کلی بهتر است که از سایه ها به منظور ترسیم این خطوط بهره بگیریم؛ به این خاطر که سایه ها به دنبال معامله افراد در بازار به وجود می آیند، بنابراین بر روی آینده قیمت اثرگذار هستند، ولی وقتی که در نظر گرفتن بدنه کندل ها به جای سایه موجب ایجاد خط روند بهتری با تعداد نقاط برخورد بیشتری شود، بهتر است از سایه ها صرف نظر کنید.
۲) روند نزولی در بازارهای مالی
حال این طور فرض کنید که قیمت دوج کوین در اوایل فروردین ۰٫۱۸ دلار بوده است و در اواخر اردیبهشت این قیمت به ۰٫۱۱ دلار رسیده است. لذا در این دو ماه به صورت کلی قیمت کاهش پیدا کرده است و به میزان ۰٫۰۷ دلار کاهش قیمت را شاهد بوده ایم. این کاهش قیمت در این مدت بیان کننده روند نزولی قیمت در این بازه زمانی می باشد. هرچند این امکان وجود دارد که قیمت در این میان نوسانات و یا به بیان نموداری کف ها و قله هایی ساخته باشد (قله ها نقاطی در نمودار هستند که چنانچه از آن ها به سمت راست یا چپ حرکت کنیم قیمت کاهش پیدا کند).
به بیان دیگر قله ها بیشترین قیمت محلی به حساب می آیند. کف ها نقاطی در نمودار هستند که چنانچه از آن ها به سمت راست یا چپ حرکت کنیم قیمت افزایش پیدا می کند. لذا کف ها بیانگر مینیم قیمت محلی هستند. روند نزولی که دومین روند از انواع روند در تحلیل تکنیکال می باشد، روندی است که در آن قیمت در طی بازه زمانی کاهش پیدا می کند، به صورتی که سقف های قیمتی کم کم ارتفاع کم تری نسبت به قله های قبلی ایجاد می کنند، این در حالی است که کف های قیمتی هم در طی روند نزول قیمت های پایین تری تجربه کنند روند نزولی قوی تر است.
ترسیم خط روند نزولی چگونه است؟
به منظور ترسیم خط روند نزولی احتیاج است که دو سقف قیمتی که سقف قیمتی دوم قیمت پایین تری نسبت به سقف اول دارد به وجود آمده باشد. بدین شکل خطی که دو سقف را به یکدیگر متصل می کند، خط روند نزولی نام دارد. به این منظور که خط روند نزولی اعتبارش بیشتر شود حتما نیاز است که سقف بعدی قیمتی در روند نزولی به این خط واکنش نشان داده و در مورد قیمت کاهش پیدا کند. ترسیم خط روند نزولی هم مثل خط روند صعودی، بهتر است که از سایه ها باشد و تنها در صورتی که ترسیم از بدنه ها موجبات اعتبار بیشتر خط روند را فراهم می کند، در این شرایط می توان سایه ها را در نظر نگرفت.
۳) روند خنثی در بازارهای مالی
روند خنثی آخرین نوع روند در بازارهای مالی به حساب می آید که در آن بر خلاف روندهای صعودی و نزولی، تغیرات قیمت به سقف ها یا کف های بالاتر و یا پایین تر منجر نخواهد شد، بلکه کف ها حدودا در یک سطح و سقف ها هم در یک سطح قرار دارند و به صورت معمول اختلاف این دو سطح باهم یکسان نیست. در این حالت ما یک خط روند نداریم بلکه دو خط در سقف و کف ها داریم که قیمت میان این دو خط در نوسان است.
حتما بخوانید : بهترین روش چیدن سبد سهام در بورس
در روندهای خنثی به صورت معمول معامله گران در سقف ها وارد موقعیت فروش و در کف ها وارد موقعیت خرید می شوند. هرچند توصیه بر این است که در روندهای خنثی به صورت کلی برای انجام معامله اقدامی انجام ندهید، به خصوص در تایم فریم های کوتاه تر اصلا معامله پیشنهاد نمی شود. لذا می بایست صبر کنید تا این که قیمت یک روند صعودی یا نزولی به خود بگیرد و سپس برای انجام معامله اقدام کنید، لذا معامله در انواع روندها باهم فرق می کند و مطمئنا قبل از ورود به هر نوع معامله ای، باید این تفاوت ها را درک کرده باشید و مد نظر قرار دهید.
تشخیص تغییر روند بازار چقدر اهمیت دارد؟
تعیین سریع روند بازار، آرزوی هر معامله گری در بازارهای مالی است. اگرچه مسیر روند بازار سریع تر و زودتر تعیین شود، پتانسیله ای کسب سود هم به همان اندازه بیشتر می شود. زمان بندی، شامل قیمت و زمان ایده آل به منظور ورود به یک معامله است. Breakout یا یک حرکت عمودی قیمت به طرف بالا، تعریف زمان بندی است. در مورد تشخیص روند در بازارهای مالی، دو دیدگاه تکنیکال و بنیادی وجود دارد که هر کدام از دیدگاه خود به این موضوع نگاه می کنند.
نکات طلایی درباره انواع روند در بازارهای مالی
قیمت به انواع روند احترام می گذارد : خطوط روندی که اعتبار زیادی دارند، به صورت معمول خطوطی هستند که قیمت به آن ها واکنش نشان می دهد، لذا تا وقتی که نشانه مهمی از تغییر روند به چشم نخورد، فرض بر ادامه روند فعلی خواهد بود. با تشخیص درست روند قادریم در نقاطی که قیمت به خط روند نزدیک شده است، برای ورود به معامله اقدام کنیم. این را در نظر داشته باشید که برخورد سوم به صورت معمول بهترین نقطه به منظور ورود به معاملات به شمار می آید. نقاط برخورد بعدی نیز با بررسی شرایط هر کدام نقطه مناسبی برای ورود به معامله محسوب می شوند.
قیمت پایانی، بهترین قیمت برای تشخیص انواع روند : به منظور ترسیم خطوط روند، بهترین قیمت، قیمت پایانی می باشد و بیشتر فعالان بازارهای مالی و تحلیلگران از این قیمت به منظور رسم بهره می گیرند. در صورت عدم دسترسی به این قیمت می توان از قیمت باز شدن کندل ها بهره گرفت. در این شرایط به صورت معمول خط روند از وسط کندل ها عبور خواهد کرد.
روند، بهترین دوست معامله گران : تشخیص انواع روند در بازارهای مالی و ترسیم خطوط روند پایه بسیاری از تحلیل ها و استراتژی های معاملاتی می باشد؛ لذا تحلیلگران به صورت معمول قبل از هر کاری در نمودار برای رسم این خط اقدام می کنند. در واقع می توان این طور گفت که روند بهترین دوست معامله گران می باشد و بیشتر افراد با تجربه در بازارهای مالی این موضوع را در کل تحلیل ها و معاملات خود مد نظر قرار می دهند. معامله بر خلاف روند، به صورت معمول جزو فعالیت های ریسکی به حساب می آید و نتیجه این نوع معاملات به هیچ عنوان مشخص نیست ولی در بیشتر مواقع نتیجه خوبی از این طریق معامله کردن حاصل نمی شود.
خط روند، باید خط قرمز معامله گران باشد : خط روند، خط قرمز معامله گران می باشد و این بدین معنی است که عبور قیمت از آن، برای معامله گران حائز اهمیت است. در این حالت تریدرها به صورت معمول معامله ای نمی کنند. در واقع آن ها صبر می کنند تا با دیدن نشانه های بیشتر، تغییر شرایط و روند را مورد بررسی قرار دهند و در صورت اطمینان از تغییر روند برای انجام معامله اقدام خواهند کرد. برای شکست خط روند حتما احتیاج است که حجم بالایی از معامله در آن ناحیه قیمتی انجام شده باشد. چنانچه قیمت با کندل قدرتمندی از خط رد شد، می توان از این حرکت به عنوان تاییده ورود نام برد.
خطوط روند به همدیگر تبدیل می شوند : به صورت معمول خط روندها به همدیگر تبدیل می شوند و این بدین معنی است که زمان که روند نزولی شکسته می شود، همان خط روند نزولی برای قیمت به عنوان حمایت عمل خواهد کرد. لذا در این شرایط قیمت در روند جدید به وجود آمده هم می تواند به این خط واکنش داشته باشد.
انواع روند در تایم فریم های گوناگون متفاوتند : روند در تایم فریم های گوناگون با یکدگیر فرق می کند. انواع روند در تحلیل تکنیکال شامل روند صعودی، روند نزولی و روند خنثی را قادریم در بازه های زمانی گوناگون مشاهده کنیم. برای مثال خط روندی که در تایم فریم ماهانه ترسیم می شود، امکان دارد صعودی باشد ولی در تایم فریم هفتگی، قیمت روند نزولی دارد. لذا هر اندازه تایم فریم مورد استفاده طولانی تر باشد، خط روند ما از اعتبار بیشتری برخوردار خواهد بود. به صورت معمول تحلیلگران خط روندها را به شکل چند زمانی رسم می کنند و این بدین معنی است که در تایم فریم های گوناگون مانند ماهانه، هفتگی، روزانه و … خطوط روند را رسم می نمایند.
حتما بخوانید : خطرات سرمایه گذاری در ارز دیجیتال
اما نوسانگیرها به صورت معمول از تایم فریم های کوچک تر و چند ساعته تا چند دقیقه به منظور رسم خط روند بهره می گیرند. آن ها با استفاده از خطوط رسم شده، سریعا وارد معامله شده با سعی دارند سریعا هم با کسب سود از معامله خارج شوند. چنانچه خط روند ترسیم شده برای مدت زمان بیش از ۱ سال باشد، به آن خط روند بلند مدتی گاعفته می شود که اعتبار آن بسیار بالاست. همچنین خط روندی که برای حدود ۳ ماه رسم می شود، خط روند میان مدتی می باشد و بنابراین به خط روندی که برای زمان کم تر از ۱ ماه رسم شده باشد، خط روند کوتاه مدت گفته می شود. این را باید در نظر داشته باشید که خط روند بلند مدتی در درون خود چند خط روند میان مدتی تشکیل می دهد و این امکان وجود دارد که این خطوط در جهت روند بلند مدتی یا خلاف جهت آن باشد. معامله گران بسته به شخصیت و استراتژی که برای معاملات خود از پیش تعیین کرده اند، خود قادرند با استفاده از این خطوط برای باز کردن و بستن معاملات خود استفاده کنند.
انواع مدت زمان روندها کدام است؟
در کنار این که روندها از سه جهت کلی برخوردارند که پیش تر بررسی کردیم، به سه دسته نیز تقسیم بندی می شوند :
- روند بزرگ
- روند متوسط
- روند کوتاه
در واقع تعداد زیادی روند وجود دارد که در فعل و انفعال با یکدیگر هستند و روندهای کوتاهی که تنها چند دقیقه تا چند ساعت را در بر میگیرند گرفته تا روندهای طولانی مدت ۵۰ الی ۱۰۰ ساله! برای مثال داو روند ۱ ساله یا بیشتر را روند بزرگ می دانست. وی مدت زمان روند متوسط را از سه هفته تا سه ماه در نظر می گرفت و هر روند کم تر از سه هفته را هم به عنوان روند کوتاه مدت می دانست.
هر روند می تواند جزئی از روند بزرگ بعدی به حساب آید؛ به عنوان مثال روند متوسط می تواند یک تصحیح در روند بزرگ پس از خودش شناخته شود. در روندهای بزرگ صعودی معمولا روند پیش از ادامه مسیر صعودی خود، در حدود ۱ یا ۲ ماه خود را تصحیح می کند. این روند تصحیحی نیز می تواند خود شامل روندهای کوتاه مدت تر که همان موج های صعود و نزولی کوتاه مدت هستند باشد.
- تعداد دفعاتی که نمودار قیمت با خط روند برخورد دارد : خط روندی اعتبار بالا برخوردار است که نمودار قیمت دفعات بیشتری با آن برخورد کرده باشد. لذا تحلیل گران بازارهای مالی به دنبال خط روندهایی می گردند که بیشترین برخورد را با نمودار قیمت داشته است. بدین وسیله معاملات شما ریسک بسیار کمتری خواهد داشت.
- شیب خط روند : شیب خط روند نباید تند باشد، به این خاطر که احتمال شکست روند افزایش پیدا می کند و همچنین امکان دارد تغییر جهت قیمت را در نمودار شاهد باشیم. به صورت کلی شیب ۴۵ درجه را تحت عنوان شیب معتبر و منطقی در تحلیل ها در نظر می گیرند.
- بازه زمانی که دارایی مورد بررسی قرار می گیرد : بازه زمانی که دارایی مورد را بررسی می کنیم، یکی دیگر از عوامل مهمی است که اعتبار خط روند حائز اهمیت است. لذا این که آن دارایی در چه بازه زمانی روند صعود و یا نزول را در پیش گرفته است، به صورت مستقیم در تصمیم معامله گر تاثیرگذار است. لذا مطمئنا روندهایی که در بازه زمانی بلندتر به وجود آمده اند، از اعتبار به مراتب بیشتری برخوردار هستند.
- کندل های به وجود آمده در روز معاملاتی : قیمت یک دارایی در روز معاملاتی با نوساناتی همراه است و هر اندازه فاصله قیمت باز و بسته شدن بیشتر باشد یا به بیان دیگر کندل های بلندتری ایجاد شود، احتمال شکست روند نزولی افزایش خواهد یافت.
نتیجه گیری و کلام آخر
زمانی که قیمت به صورت کلی در جهتی خاص در حرکت است، به عنوان مثال افزایش پیدا می کند و یا کاهش می آید، به آن روند گفته می شود. لذا چنانچه معامله گران بلند مدتی، تشخیص دهند روند صعودی است، خریدهای خود را انجام خواهند داد و برعکس؛ چنانچه روندی نزولی باشد، آن ها برای فروش دارایی های خود در قیمت های معقول تر اقدام می کنند تا در فاز اصلاحی و بعضا نزولی بازار، سوختن سرمایه خود را تماشا نکنند.
همان طور که در ابتدای مطلب قول دادیم، در مورد انواع روند در بازارهای مالی توضیحات و نکات بسیار خوبی در اختیارتان قرار دادیم تا از آن ها در راستای سودآوری و اتخاذ تصمیم های مناسب تر در بازارهای مالی استفاده کنید.
همچنین اگر دوست دارید بدانید بهترین استراتژی های سرمایه گذاری برای سال ۱۴۰۱ کدام است، حتما این مقاله آموزشی را همین الان مطالعه فرمایید.
حال که انواع روند در بازارهای مالی را میشناسید، نظرتان را در مورد روند بازار بورس و ارزهای دیجیتال همین الآن بنویسید تا با یک دیگر در این مورد تعامل کنیم؛
دیدگاه
نظر بدهید