استراتژی های اختیار معامله کدامند؟
بهترین استراتژی های اختیار معامله را بلد هستید؟ اگر بخواهید از طریق معاملات آپشن و قراردادهای اختیار معامله سود به دست آورید و این بازار را برای فعالیت انتخاب کرده اید، باید در ابتدای امر با انواع استراتژی های اختیار معامله آشنا شوید تا ببینید با توجه به شخصیت سرمایه گذاری، میزان ریسک پذیری، افق زمانی سرمایه گذاری، میزان سرمایه ای که دارید و … کدام یک از استراتژی های اختیار معامله می تواند بهترین گزینه برای شما باشد، پس همین الان در این مطلب با بهترین استراتژی های اختیار معامله آشنا شوید.
استراتژی های اختیار معامله
معاملات ابزار مشتقه یکی از روش های کسب سود از بازارهای مالی می باشد؛ آپشن ها یا اختیار معاملات یکی از حرفه ای ترین و پرطرفدارترین ابزارهای مالی در جهان هستند که امکانات بسیاری را در اختیار تریدرها و سرمایه گذارها ارائه می دهد. آپشن در حقیقت یک قرارداد است که ما را قادر می سازد تا تعداد معینی از یک سهم را در قیمت مشخصی و در زمان از پیش تعیین شده ای، خریداری کنیم یا به فروش برسانیم. به عنوان مثال با داشتن آپشن سهم خودرو با نماد ضخود ۸۰۱۰، اختیار داریم تا ۱۰۰۰ سهم خودرو را در تاریخ چهارم آبان سال جاری، با قیمت هر سهم ۲۰۰۰ ریال، خریداری کنیم. لذا ما پس از تحلیل سهم، اقدام به گرفتن موقعیت مناسب در آپشن آن سهم خواهیم کرد.
تریدران از معاملات ابزار مشتقه برای کسب سود از تغییرات قیمت آن بهره می گیرند، به این خاطر که در آپشن، تغییرات قیمت به صورت اهرمی بوده و همچنین امکان سرمایه گذاری با مبالغ بسیار کم تر نسبت به سهام وجود دارد. به عنوان مثال اگر قیمت سهم خودرو در یک روز ۵ درصد افزایش داشته باشد، قیمت آپشن های آن، بسته به عوامل گوناگون، می تواند از حدود ۲۰ درصد تا بیش از ۱۰۰ درصد، بدون دامنه نوسان، صعود کند. سرمایه گذارها هم از معاملات ابزار مشتقه برای مدیریت و پوشش ریسک در سبد سرمایه گذاری استفاده می کنند تا خود را در برابر اتفاقاتی که به ضرر آن است، بیمه کنند.
در صورتی که تمایل دارید در ارزهای دیجیتال مثل بیت کوین، اتریوم و … سرمایه گذاری امن کنید و از امتیاز ۱۰ درصد تخفیف کارمزد در معاملات رمزارزها بهره مند شوید، میتوانید از طریق لینک زیر اقدام به ثبت نام نمایید؛
ثبت نام رایگانسرمایه گذاری در ارزهای دیجیتال
به صورت کلی استراتژی عبارت است از خرید یا فروش همزمان چند قرارداد اختیار معامله با هم یا به همراه سهم پایه موضوع قرارداد، به منظور پوشش ریسک، سوددهی بیشتر یا متنوع کردن سبد سرمایه گذاری و از انواع گوناگون استراتژی ها در معاملات قرارداد اختیار معامله، می توان به استراتژی های ترکیبی متقارن اشاره داشت که شامل ترکیب های گوناگون هر دو قرارداد اختیار خرید و قرارداد اختیار فروش صادره بر یک سهام خاص است. بهترین استراتژی های بازار اختیار معامله در روندهای صعودی، نزولی و حتی خنثی به شما کمک می کند تا در بازار آپشن بتوانیم ضرر خود را به کمترین حد ممکن و حتی کمینه کنید. البته جالب است بدانید که بازار اختیار معامله نیمی از جذابیت خود را مدیون وجود همین استراتژی هاست. سعی کنید حتما یک یا چند استراتژی مناسب شخصیت معاملاتی خود انتخاب و معاملات خود را با آن ها ادامه دهید. چنانچه به دنبال چندین استراتژی برتر اختیار معامله هستید، با کد بورسی همراه بمانید؛
انواع استراتژی اختیار معامله
استراتژی های اختیار معامله بسیار است و این استراتژی ها می توانند برای معامله گران مختلف، با توجه به شخصیت معامله گری، میزان ریسک پذیری، میزان سرمایه، افق سرمایه گذاری، تجربه و تخصص ترید و … متفاوت باشد ولی ما در این بخش به بهترین استراتژی های اختیار معامله اشاره کرده ایم که کارایی زیادی برای تمامی معامله گران دارند؛
۱. استراتژی استرادل
از مرسوم ترین استراتژی های ترکیبی متقارن، می توان به استراتژی استرادل اشاره کرد. این استراتژی دو نوع دارد که شامل استرادل خرید و استرادل فروش می شود. استرادل خرید، خرید قرارداد اختیار خرید و قرارداد اختیار فروش یک دارایی را با قیمت توافقی و تاریخ انقضای یکسان در بر می گیرد. به صورت کلی استراتژی استرادل، بهترین استراتژی در زمان پیش بینی نوسان شدید در قیمت هاست. لذا چنانچه قیمت دارایی در تاریخ انقضا به قیمت توافقی قراردادها نزدیک باشد، استراتژی متقارن شما را متضرر خواهد کرد. چنانچه قیمت دارایی، نوسان شدیدی در اطراف قیمت توافقی (کاهش یا افزایش) داشته باشد، سرمایه گذار سود بسیاری کسب خواهد کرد.
حتما بخوانید : قرارداد اختیار معامله چیست؟
استراتژی استرادل وقتی مناسب است که سرمایه گذار انتظار دارد قیمت دارایی نوسان زیادی داشته باشد، ولی جهت نوسان (کاهش یا افزایش) را نمی داند. سرمایه گذاری را در نظر بگیرید که پیش بینی می کند قیمت یک دارایی که در حال حاضر ۶۹ ریال است، در ۳ ماه پس با نوسان زیادی مواجه می شود. سرمایه گذار با خرید یک قرارداد اختیار خرید و یک قرارداد اختیار فروش با قیمت توافقی ۷۰ ریال و با تاریخ انقضای ۳ ماه بعد، از استراتژی استرادل استفاده می کند. برای مثال این طور فرض کنید که هزینه قرارداد اختیار خرید ۴ ریال و هزینه قرارداد اختیار فروش ۳ ریال باشد؛ پس سرمایه گذاری اولیه مورد نیاز ۷ ریال است.
چنانچه در تاریخ انقضا، قیمت دارایی در ۶۹ ریال ثابت مانده است، هزینه این استراتژی ۶ ریال است، به این خاطر که قرارداد اختیار خرید بی ارزش است، اما قرارداد اختیار فروش یک ریال ارزش دارد و این یک ریال از هزینه اولیه کاسته خواهد شد. چنانچه قیمت دارایی به ۷۰ ریال برسد، زیان استراتژی هفت ریال است، این حداکثر زیانی است که سرمایه گذار تجربه می کند. چنانچه قیمت به ۹۰ ریال افزایش پیدا کند، سود سرمایه گذار ۱۳ ریال و چنانچه قیمت به ۵۵ ریال کاهش پیدا کند، سود او هشت ریال خواهد بود. استراتژی استرادل فروش، از طریق فروش اختیار خرید و اختیار فروش با قیمت توافقی و تاریخ پایان مهلت یکسان انجام می شود. البته این را هم باید در نظر داشت که این استراتژی ریسک بالایی به همراه خواهد داشت. اگر قیمت سهام در تاریخ انقضا، نزدیک قیمت توافقی باشد، سود خوبی حاصل خواهد شد، ولی اگر این دو قیمت با یکدیگر تفاوت زیادی داشته باشند، زیان بسیار زیادی متوجه سرمایه شما خواهد شد.
۲٫ استراتژی گلوبند محافظ
استراتژی گلوبند محافظ از طریق خرید اختیار فروش با قیمتی کمتر از قیمت بازار و همزمان انعقاد یک قرارداد فروش اختیار خرید با قیمتی بیشتر از قیمت بازار، اجرایی می شود. هر دو تاریخ انقضا و دارایی پایه بایستی یکسان باشند. این استراتژی به صورت معمول به وسیله سرمایه گذارانی استفاده می شود که بعد از یک موقعیت خرید در بورس، سود خوبی کسب کرده باشند. این استراتژی سرمایه گذار را قادر می سازد تا از ارزش سهام در برابر تنزل قیمت محافظت نماید، به این خاطر که اختیار فروش در بازار نزولی موجب می شود تا بتوان قیمت فروش احتمالی را در یکجا متوقف نمود.
با وجود این، نقطه ضعف این روش آن است که شاید این سرمایه گذار مجبور شود سهام خود را حتی بالاتر به فروش برساند، اما از این روی فرصت سوآوری احتمالی بیشتر را از دست بدهد. برای مثال فرض کنید چنانچه یک سرمایه گذار در موقعیت خرید ۱۰۰۰ سهم شرکت آی بی ام با قیمت ۵۰ دلار قرار داشته باشد و تصور کنید که ارزش سهام آی بی ام از اول ژانویه به ۱۰۰ دلار صعود می کند؛ این سرمایه گذار می تواند استراتژی گلوبند محافظ را بدین شکل اجرایی کند؛ اختیار خرید سهام آی بی ام را به قیمت ۱۰۵ دلار در مارس به فروش برساند و همزمان یک اختیار فروش ۹۵ دلاری سهام آی بی ام در مارس را خریداری کند.
بدین وسیله این تریدر تا زمان سررسید این قراردادها خودش را نسبت به قیمت زیر ۹۵ دلار محافظت می کند. در واقع می توان این طور گفت که این یک راهبرد معاملاتی خنثی است و این بدین معنی است که سرمایه گذار در برابر سقوط قیمت سهام محافظت می شود. البته باید گفت که این استراتژی معایبی نیز به همراه دارد؛ نقطه ضعف این معامله آن است که اگر آی بی ام تا قبل از انقضای قرارداد با آن نرخ معامله کند، شاید این سرمایه گذاران مجبور شوند سهام خود را به قیمت ۱۰۵ دلار به فروش برسانند. با این حال، احتمالاً سرمایه گذار از این وضعیت راضی است، به این خاطر که پیش از این سود خود را در ارزش سهام پایه برده است.
۳٫ استرادل موقعیت خرید
استراتژی اختیار خرید استرادل زمانی اتفاق می افتد که یک سرمایه گذار به طور همزمان یک اختیار خرید و یک اختیار فروش را روی یک دارایی پایه یکسان، با قیمت اعمال یکسان و تاریخ انقضای یکسان بخرد. به صورت معمول سرمایه گذار وقتی که این استراتژی را مورد استفاده قرار می دهد که معتقد باشد که ارزش دارایی پایه به زودی به اندازه زیادی از یک بازه معین تجاوز می کند، اما دقیقاً نمی داند که جهت این تغییر به کدام سمت خواهد بود.
حتما بخوانید : کد اختیار معامله چیست و چطور آنرا دریافت کنیم؟
از لحاظ نظری این استراتژی سرمایه گذار را قادر می سازد که عایدی نامحدود داشته باشد. در عین حال، حداکثر زیانی که متوجه این سرمایه گذار است، به هزینه انعقاد این دو قرارداد اختیار معامله محدود می شود. این استراتژی وقتی که نوسان قیمت سهام به یک سمت بسیار زیاد باشد سودده خواهد بود. برای سرمایه گذار اهمیتی ندارد که این نوسان صعودی باشد یا نزولی بلکه تنها کافی است که به اندازه کافی بزرگ باشد تا قیمت پرداختی بابت قراردادهای اختیار معامله را پوشش داده و سود ایجاد کند.
۴٫ استراتژی کاورد کال
استراتژی کاوردکال یکی از بهترین استراتژی های بازار اختیار معامله به حساب می آید که یکی از دلایل معروفیت آن، این است که تماما از زمین بازی اختیار خرید در آن استفاده می شود. پیش از این که توضیح دهیم این استراتژی چیست و چگونه باعث کنترل ریسک معاملات شما می شود باید بگوییم که در بازار بورس، در صورت خرید یک سهم در یک عدد مشخص، شانس موفقیت و یا شکست شما، ۵۰ – ۵۰ است. یعنی ممکن است سهم در لحظه ای که شما خرید کردید، با روند ریزشی همراه شود و یا منطبق بر تحلیل شما، روند صعودی به خود بگیرد. حال چنانچه خلاف تحلیل شما، روند ریزشی به خود بگیرد، با ریزش یک ریالی هم شما زیان خواهید دید که این امر بدیهی است.
به عنوان مثال سهمی را در قیمت ۲۰۰ تومان خریداری کرده اید. چنانچه این سهم به عدد ۱۹۰ تومان برسد، شما به ازای هر سهم، ۱۰ تومان ضرر کرده اید. حالا سوال اینجاست که آیا راهکاری است که در آن، با کاهش برای مثال ۲۰ تومانی سهم پایه، شما ضرر نکنید؟ در ابتدا شاید این گفته، خنده دار به نظر برسد. یعنی چطور امکان دارد که شما سهمی را روی عدد ۲۰۰ تومان خریده اید و با وجود ریزش ۲۰ تومانی سهم پایه و رسیدن به عدد ۱۸۰ تومان، شما ضرر نکنید؟ ولی باید گفت که حتی شما را می خواهیم با شگفتی عجیب تری روبرو کنیم! شگفتی عجیب تر این است که شرایطی وجود دارد که در صورت ریزش ۲۰ تومانی قیمت سهم و رسیدن به عدد ۱۸۰ تومان، نه تنها شما ضرر نخواهید کرد، بلکه سود هم به دست خواهید آورد!
برای مثال این طور فرض کنید که قیمت سهمی ۲۰۰ تومان است و شما می خواهید برای خرید آن اقدام کنید. سهم را می خرید و همزمان با خرید سهم موردنظر، قراردادهای اختیار خرید آن سهم را هم بررسی می کنید. قراردادی را پیدا می کنید که قیمت اعمال ۲۲۰ تومان دارد و در حال حاضر برای مثال با پرمیوم ۲۰ تومان در حال انجام معامله است؛ حال به همان اندازه که سهم را خریده اید، (به عنوان مثال ۱۰۰۰ سهم خریده اید) اقدام به فروش یک قرارداد اختیار خرید موردنظر خواهید کرد.
به چه دلیل یک قرارداد اختیار خرید، موقعیت فروش می گیرید؟ به این خاطر که ۱۰۰۰ سهم پایه را خریده اید و هر قرارداد اختیار معامله، معادل ۱۰۰۰ سهم پایه است. اگر ۲۰۰۰ سهم را خریداری می کردید، دو قرارداد اختیار خرید را به فروش می رسانید. با انجام این معامله ترکیبی، شما به ازای هر سهم، ۲۰۰ تومان پرداخت کرده اید و در موقعیت فروش اختیار خرید نیز، ۲۰ تومان پرمیوم دریافت کرده اید. لذا قیمت تمام شده این معامله شما ۱۸۰ تومان می شود که این عدد بدون احتساب کارمزد و دیگر هزینه ها می باشد.
۵٫ اسپرد اختیار فروش صعودی
اسپرد اختیار فروش صعودی یکی از استراتژی های اختیار معامله های صعودی به حساب می آید که معامله گران اختیار معامله قادرند وقتی که نسبت به صعود سهام پایه محتمل می دانیم، اجرا می کنیم. این استراتژی به اسپرد کال گاوی شباهت دارد که در آن به جای خرید اختیار خرید، اختیار فروش خریداری می کنیم. این استراتژی شامل خرید ۱ اختیار فروش در زیان و فروش اختیار فروش یک اختیار در سود می شود.
باید توجه داشت که هر دو اختیار باید از یک سهام پایه و همچنین تاریخ انقضا یکسان برخوردار باشند. اسپرد اختیار فروش صعودی از افزایش قیمت سهام که محدود به پرمیوم دریافتی است، سود به دست می آورد، از طرفی، زیان احتمالی محدود است و وقتی اتفاق می افتد که قیمت سهام کاهش یابد و به زیر قیمت اعمال اختیار خریداری شده برسد.
۶٫ اسپرد اختیار خرید نزولی
اسپرد اختیار خرید نزولی یکی از استراتژی های اختیار معامله های نزولی دوپایه می باشد که به وسیله معامله گران اختیار با دیدگاه نسبتا نزولی در بازار اجرا می شود. این استراتژی شامل خرید یک اختیار معامله خرید در زیان یعنی قیمت اعتصاب بالاتر و فروش یک اختیار معامله خرید در سود یعنی قیمت اعمال کم تر است. باید توجه داشت که هر دو اختیار خرید باید از یک سهام پایه و همچنین تاریخ انقضا یکسان برخوردار باشند.
حتما بخوانید : نکات مهم معامله گری در بورس
یک اسپرد اختیار خرید نزولی به منظور دریافت اعتبار خالص شکل می گیرد و از این استراتژی وقتی که قیمت سهام کاهش پیدا می کند سود حاصل می شود. سود بالقوه محدود به درآمد است و زیان احتمالی به اسپرد اختیارها منهای اعتبار خالص محدود می شود. اعتبار خالص برابر با پرمیوم دریافتی منهای پرمیوم پرداختی است.
۷٫ اسپرد نامتقارن برگشتی اختیار خرید
اسپرد نامتقارن برگشتی اختیار خرید نسبی یکی از ساده ترین استراتژی های اختیار معامله به شمار می رود و زمانی اجرا می شود که یک سهام یا شاخص بسیار صعودی باشد. در این استراتژی، تریدرها قادرند وقتی که بازار صعودی می شود، سود نامحدود و در صورت کاهش بازار، سود محدودی به دست آورند. ضرر تنها زمانی ایجاد می شود که بازار در محدوده خاصی باقی بماند. به بیان دیگر، تریدرها وقتی می توانند سود به دست آورند که بازار در هر دو جهت حرکت کند. این استراتژی یک استراتژی ۳ مرحله ای است که شامل خرید دو اختیار خرید در زیان و فروش یک اختیار خرید در سود است.
نکته : استراتژی های اختیار معامله بسیارند که انواع مختلف آن در بازارهای نزولی، صعودی و خنثی کاربرد دارند؛ لذا از آنجایی که آموزش و بررسی هریک به صورت مجزا در یک مطلب امکانپذیر نیست، در ادامه در یک دسته بندی کلی آن ها را معرفی می کنیم تا با توجه به نیاز خود بتوانید مورد یا مواردی که احتیاج دارید را انتخاب و تنها در خصوص با آن ها اطلاعات لازم را کسب کنید.
انواع استراتژی های ترکیبی اختیار معامله در بازار صعودی یا نزولی
بعضی از استراتژی های ترکیبی معاملاتی بازار آپشن در بازار دارای روند مثبت یا منفی کارکرد دارد. در این صورت چنانچه بازار در روند نزولی قرار گرفت، می توانید با استفاده از استراتژی های مربوط، دارایی خود را از ریزش بازار نجات داده و ضرر معاملاتی خود را کاهش دهید و چنانچه بازار روند صعودی به خود گرفت، می توانید ریسک معاملاتی را حداقل کنید و سود خود را حفظ و البته محدود نمایید.
البته باید در نظر داشت که در بازار اختیار معامله دیگر سبزی یا قرمزی بازار حائز اهمیت نیست، بلکه مهم انتخاب صحیح قراردادها و استفاده از استراتژی های بهینه در زمان مناسب است. بدین شکل هر معامله گر می تواند در این بازار دو طرفه، هم از ریزش ها و هم از رشد بازار کسب سود کند. بعضی از استراتژی های معروف و پرکاربرد در بازارهای روند، به شرح زیر است:
- استراتژی قلاده
- استراتژی استرپ
- استراتژی استریپ
- استراتژی کاورد کال
- استراتژی کاورد پوت
- استراتژی استرادل خرید
- استراتژی استرانگل خرید
- استراتژی اختیار خرید مصنوعی
- استراتژی اختیار فروش مصنوعی
- استراتژی اسپرد اختیار خرید/فروش در بازار صعودی و نزولی
انواع استراتژی های ترکیبی اختیار معامله در بازار خنثی
بعضی دیگر از استراتژی های ترکیبی معاملاتی بازار آپشن در بازار خنثی و رنج کارکرد دارد. در این صورت، این استراتژی ها فارغ از این که جهت بازار صعودی است یا نزولی، صرفا ناشی از نوسان بازار کارکرد مثبت دارند. بعضی از این استراتژی ها در بازار خنثی ولی با دامنه نوسان زیاد، سود بیشتری دارند و بعضی دیگر در بازارهایی که دامنه نوسان کم دارند، بازدهی بهتری ثبت می کنند.
حتما بخوانید : نحوه معامله در بورس انرژی
باید توجه داشت که اگر در این استراتژی ها، تحلیل شما اشتباه شود و روند قیمتی سهم صعودی یا نزولی شود، شما متضرر خواهید شد. البته جای نگرانی نیست. با بهینه کردن استراتژی ها، می توانید جلوی ضرر زیاد را بگیرید و چه در صورتی که روند قیمتی صعودی شود و چه نزولی، ضرر شما محدود باشد. بعضی از استراتژی های مرسوم و پرکاربرد، در بازار خنثی و رنج، به شرح زیر می باشد:
- استراتژی پروانه آهنی
- استراتژی کرکس آهنی
- استراتژی استرادل فروش
- استراتژی استرانگل فروش
- استراتژی پروانه آهنی معکوس
- استراتژی کرکس آهنی معکوس
- استراتژی پروانه آهنی با اختیار خرید/فروش
- استراتژی کرکس آهنی با اختیار خرید/فروش
- استراتژی پروانه آهنی معکوس با اختیار خرید/فروش
- استراتژی کرکس آهنی معکوس با اختیار خرید/فروش
همان طور که قول داده بودیم، در این مطلب استراتژی های اختیار معامله را یک به یک مورد بررسی قرار دادیم.
همچنین اگر دوست دارید بدانید معامله مارجین چیست و چطور کار میکند، این مطلب را به شما توصیه می کنیم.
بین استراتژی های اختیار معامله به نظر شما بهترین استراتژی های اختیار معامله کدام است؟
دیدگاه
نظر بدهید