تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی در بورس چیست؟
مفهوم پذیره نویسی اخیرا و به دلیل پذیره نویسی صندوق etf دولتی به موضوع داغی تبدیل شده است و بسیاری از افراد پذیره نویسی را با خرید عرضه اولیه سهام در بورس اشتباه می گیرند. به همین دلیل این مطلب آموزشی را تهیه کردیم تا متوجه شوید تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی در بورس چیست و چه تفاوتی میان پذیره نویسی صندوق سرمایه گذاری و عرضه اولیه در بورس وجود دارد. تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی در چند رکن ساده است و به سادگی میتوان تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی را در بورس متوجه شد. به ویژه افرادی که قصد شرکت در پذیره نویسی صندوق دارا دوم را دارند باید بدانند که چه شرایطی برای ثبت نام دارا دوم وجود دارد و مهلت پذیره نویسی صندوق etf چقدر است. خرید عرضه اولیه و پذیره نویسی صندوق سرمایه گذاری چند فرق ساده و بنیادی دارد که در زمان پذیره نویسی و ثبت سفارش و قیمت سهام و مواردی از این دست است که در ادامه کامل و به زبان ساده توضیح خواهیم داد.
تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی
سرمایه گذاران بازار بورس و افرادی که در بورس فعالیت دارند، مطمئنا با اصطلاح پذیره نویسی روبرو شده اند. جالب است بدانید که پذیره نویسی در معنای لغوی به معنی نوشتن و امضا کردن در پای سند است. در بورس معنی پذیره نویسی به حقوقی می گویند که سرمایه گذار باید متعهد شود تا قسمتی از سرمایه اولیه شرکت را پرداخت نماید. سرمایه گذاران باید در نظر داشته باشند که پذیره نویسی برای شرکت هایی انجام می شود که هنوز راه اندازی نشده اند و شرکت شروع به فعالیت های خود نرکده است. به صورت کلی، شرکت برای شروع کار نیاز به سرمایه اولیه دارد که برخی از سرمایه گذاران این سرمایه اولیه را متعهد می شوند که پرداخت کنند تا شرکت فعالیت خود را به شکل رسمی شروع کند.
درصورتی که تمایل دارید تا از خدمات ۲۵ درصد تخفیف کارمزد در بورس، مشاوره خرید، آموزش های رایگان بورسی و … بهره مند شوید میتوانید از طریق لینک زیر اقدام به ثبت نام رایگان نمایید.
اما عرضه اولیه موضوع کاملا مجزایی از پذیره نویسی است. در حقیقت سال هاست شرکت هایی وجود دارند که فعالیت خود را شروع کرده اند و پیشرفت های زیادی هم داشته اند، ولی همچنان سهام شرکت خود را در اختیار بازار بورس قرار نداده اند. برخی از کارشناسان بر این باورند که سهام این شرکت ها وقتی که سهام خود را برای اولین بار در بازار بورس عرضه می کنند، رو به رشد و افزایش است و هر کسی که روی سهام آن ها سرمایه گذاری نماید، قطعا سود خوبی را کسب خواهد کرد. گفتنی است که بعضی از شرکت های خصوصی و دولتی قسمتی از سهام شرکت را در بورس عرضه می کنند تا سود بیشتر و پیشرفت کسب و کار خود را تضمین کنند. این شرکت ها به سرمایه بیشتر احتیاج دارند که از طریق فروش سهام شرکت به آن دست پیدا خواهند کرد.
عرضه اولیه چیست؟
همان طور که پیش تر هم گفتیم یک سری شرکت ها هستند که سال هاست راه اندازی شده اند و در حال فعالیت در حوزه خود هستند و به پیشرفت های بسیاری هم دست پیدا کرده اند، ولی همچنان سهام شرکت خود را به صورت سهامی خاص حفظ کرده اند و قصد دارند بخشی از سرمایه مورد نیاز خود برای طرح های آینده و … را از طریق عرضه قسمتی از سهام شرکت در بورس تامین مالی کنند.
به عنوان مثال عرضه اولیه شستا یا همان شرکت تامین اجتماعی رو در نظر بگیرید که اوایل سال ۹۹ انجام شد و سود خوبی را هم نصیب سهامداران خود و هم نصیب شرکت و سهامدارن عمده کرد. این شرکت با محدوده قیمتی مشخص شده و با محدوده حجمی مشخص در فروردین ماه سال ۹۹ عرضه اولیه شد و در واقع ۸ درصد از کل شرکت در بورس عرضه و در اختیار متقاضیان قرار گرفت. عرضه اولیه های ۹۹ زیاد بودند و به صورت کلی چند تفاوت اساسی با پذیره نویسی دارند که در ادامه خواهیم گفت.
پذیره نویسی چیست؟
- پذیره نویسی پیش از عرضه اولیه صورت می پذیرد و خریدارانی که در پذیره نویسی شرکت دارند، به نوعی سرمایه اولیه شرکت برای فعالیت های مختلف و سودآوری را تامین کرده و پس از تشکیل شرکت طبق ورقه تعهد، اشخاص شرکت کننده در پذیره نویسی حق دریافت سهام پیدا خواهند کرد.
- برای عرضه اولیه سهام یک بازه زمانی اغلب ۲ ساعته در یک روز در نظر گرفته خواهد شد و در ادامه طبق سفارش های ثبت شده در سیستم سهام به متقاضیان اختصاص می یابد. در پذیره نویسی، ولی مهلت زمانی حدکثر ۳۰ روزه مبنای اتمام پذیره نویسی است. پذیره نویسان با شروع زمان پذیره نویسی قادرند سفارش های خود را در سیستم معاملاتی ثبت نمایند و این فرآیند تا وقتی که تمام اوراق مورد نظر شرکت مورد عرضه قرار گیرد، ادامه می یابد. امکان دارد این فرآین در همان روز نخست پذیره نویسی تمام شود یا تا پایان ۳۰ روزه ادامه پیدا کند.
- زمان قابل معامله شدن سهم شرکت در بازار سهام یکی از حائز اهمیت ترین تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی در بورس به حساب می آید. شایان ذکر است که در عرضه اولیه بلافاصله در روز بعد از عرضه، نماد شرکت باز شده و با دامنه نوسان ۵ درصدی آماده خرید و فروش عادی خواهد بود، ولی در پذیره نویسی بعد از اتمام فرآیند، بایستی مراحل مربوط به ثبت شرکت دنبال شود. امکان دارد این مرحله روزها یا ماه ها به درازا بکشد. بعد از آن است که شاهد بازگشایی نماد معاملاتی در بازار سهام و انجام خرید و فروش خواهیم بود.
- در عرضه اولیه سهام در بورس یا فرابورس، محدوده قیمتی برای سهم در نظر گرفته می شود، برای مثال طی اطلاعیه ای از سوی مقام ناظر اعلام می شود که سهام شرکت در محدوده قیمتی ۸۴۰۰ تا ۸۶۷۰ ریال عرضه می شود، به همین خاطر متقاضیان سفارش های خود را در این بازه قیمتی در سیستم معاملاتی وارد می کنند، ولی پذیره نویسی در قیمت اسمی یعنی ۱۰۰ تومان صورت می پذیرد، البته پذیره نویسی صندوق های دولتی در حال حاضر با قیمت پایه ۱۰ هزار تومان انجام گرفته است.
- عرضه اولیه به صورت کلی در ابتدا سوددهی قابل توجهی خواهد داشت، از همین روی هر شخص تنها می تواند تعداد سهم محدودی را خریداری کند. به عنوان مثال اعلام شده است که برای عرضه اولیه تنها هر شخص می تواند ۱۵۰۰ سهم خریداری کند و حدودا هر شخص تنها ۲۵۰ هزارتومان می تواند روی این عرضه اولیه سرمایه گذاری نماید که با توجه به میزان مشارکت مردم در عرضه، حجم تخصیص گرفته به افراد تعیین می شود ولی همیشه قیمت در سقف قیمتی کشف قیمت خواهد شد و سفارشات باید بر مبنای سقف قیمت اعلام شده ثبت شوند تا فرآیند تخصیص به صورت صحیح انجام شود.
خلاصه مطلب و کلام آخر
به صورت کلی شرکت برای آغاز فعالیت به سرمایه اولیه احتیاج دارد که برخی از سرمایه گذاران پرداخت این سرمایه اولیه را متعهد می شوند تا شرکت فعالیت خود را به صورت رسمی شروع کند و در واقع به فرآیند تخصیص این سرمایه به شرکت، پذیره نویسی گفته می شود که با عرضه اولیه سهام در بورس متفاوت است. پذیره نویسی اقدامی به منظور امین مالی آسان شرکت های سهامی عام است. برای شرکت هایی که قصد حضور در بازار سرمایه را دارند، تامین مالی شرکت به وسیله متعهد پذیره نویس، حضور و قدرت شرکت را تا حدی تضمین خواهد کرد. فرآیند پذیره نویسی، پیوند دهنده بخش تقاضای منابع مالی و عرضه منابع مالی است و این موضوع میت واند به رشد رقابت، شفافیت و کیفیت نقل و انتقال منابع مالی کمک شایانی نماید.
در خصوص تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی می توان گفت که؛ عرضه اولیه یک بازه قیمتی مشخص دارد، ولی پذیره نویسی در قیمت اسمی ۱۰۰ تومان صورت می پذیرد. بازه زمانی عرضه اولیه برای ثبت سفارش از ۲ تا ۴ ساعت بیشتر نیست و پس از آن در روزهای آتی نماد بازگشایی شده و سهم طبق نوسانات بازار و طبق ساعت معاملاتی مشخص بورس خرید و فروش می شود، ولی پذیره نویسی اغلب در یک بازه زمانی ۱۵ تا ۳۰ روزه صورت می پذیرد و پس از آن نماد بسته شده تا مراحل بعدی جهت عرضه اولیه شرکت انجام گردد.
همچنین در خاطر داشته باشید که پذیره نویسی تا زمانی ادامه خواهد داشت که تمامی اوراق در نظر گرفته شده به فروش برود و این اتفاق می تواند در اولین روز پذیره نویسی انجام شود یا تا پایان مهلت ۳۰ روزه ادامه پیدا کند. در حقیقت پذیره نویسی مرحله پیش از عرضه اولیه است و خریدارانی که در پذیره نویسی شرکت می کنند، به نوعی سرمایه شرکت را تامین می کنند و بعد از تشکیل شرکت بر اساس ورقه تعهد، اشخاص شرکت کننده در پذیره نویسی حق دریافت سهام را پیدا خواهند کرد.
امیدوارم از این مطلب آموزشی نهایت استفاده رو برده باشید.
هر سوال یا ابهامی در خصوص تفاوت عرضه اولیه و پذیره نویسی داشتید، از طریق بخش ارسال نظرات که در ادامه مشاهده می کنید، با ما در ارتباط باشید.
دیدگاه
1 دیدگاه
با سلام
افرادی که در مرحله پذیره نویسی شرکت داشته اند بعدا که شرکت تشکیل شد و عرضه اولیه داشت آیا برای خرید برتری نسبت به بقیه دارند یا نه و اینکه از لحاظ سود و زیان تفاوت پذیره نویسی با عرضه اولیه چیست
نظر بدهید